Bir önceki yazıda Viral pazarlamanın ya da daha genel tabiriyle viral içeriklerin ne olduklarından bahsetmiştim. Bir içeriğin viral olabilmesi için mutlaka uyması gereken bir motif söz konusu, aksi takdirde sponsorlu paylaşım ya da şans unsurları devreye girmiş demektir.

Jonah Berger’in SUCCES’ler olarak bir anlam ifade edecek şekilde yaptığı kısaltmadaki her bir kelimeyi Türkçe’ye çevirdiğimizde ne yazık ki pek anlamlı bir şey ortaya çıkmadı 🙂 Ama yine de bunun üzerinden ilerleyelim biz de. Bu 5 unsuru ABAGDÖ’ler olarak kısaltarak, bunların neler olduğuna tek tek, gelin beraber bakalım.

A – Açıklık (simple)

Sade, açık ve net. Üretilen içeriğin altın kurallarından bir tanesi kafa karışıklıklarına mahal vermemesi gerekmesidir. İçerikte tek bir şey anlatın. Bir sürü küçük mesajın bir araya geldiği bir yığındansa, tekil bir anlama odaklanalım. Meselenin çekirdeği nedir, bunu bulalım. Mesajı analojiler üzerinden de kurgulayabilirsiniz.

 
 

B – Beklenmediklik (unexpected)

Son derece aşina olunan bir konsepti, ansızın beklenmedik bir dönüm anıyla bütünlerseniz viral bir içeriğin ikinci altın kuralını başarmış olursunuz. Alttaki videoyu buna örnek gösterebiliriz. Bir pattern’ı kıran içeriklerin şansı daima daha yüksektir. İnsanların tüm dikkatini yakalayın.

 
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/7HMHJ4UTLXM” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>
 

A – Anlaşılırlık (concrete)

Somut kelimeler kullanın. Gözün önüne getirilebilen, zihinde canlanan kelimeler seçmeye özen gösterin. “Bilincin Yöntemi” değil de örneğin, “Beynin Yolu” demek gibi. İçeriğiniz neyle alakalı olursa olsun, bunu fiziksel bir düzlemde temsil edecek bir söyleme tarzı mutlaka vardır. Akılda kalıcılığın önünü açmanın yollarından biri de tam olarak bu.

 
 

G – Güvenilirlik (credible)

İçeriğinizin asparagas olduğu algısını yaratmamak için abartısız, ayakları yere basan, belki akılda kalıcı istatistikler vererek, kredi vererek kurgulanması önemli. Verileri belki günlük hayattan bilinen şeyleri kullanarak aktarabilirsiniz. “Her gün 4 futbol sahası büyüklüğünde ….” gibi ifadeler yardımcı olabilir.

DÖ – Duygusal Öyküler (Emotional Stories)

İnsanların kendileriyle bağlantı kurabilecekleri, içeriğe şahsî bir pencereden de bakabilecekleri bir kurgu tasarlarsanız viral olması yolunda bir adım daha atmış olursunuz. Kullanılan müzikle, görsellerle, kelimelerle hedef kitlenin kalbine dokunacak, arzu ettiğiniz hissi uyandıracak dokunuşu mutlaka eklemek gerekir.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/XYz3sl0LEA4″ frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Viral bir içeriğin üretilmesi sürecinde, en baştan alacağınız kararlar içeriğin amaca ulaşması yönünde en önemli parametredir. Bir içeriği planlamadan önce kendinize 3 Neden yöntemiyle bir sınav yapmanızı öneririm. Bu 3 neden amacınızın ne olduğu yönünde sizi en baştan doğru güzergâha sokmaya yöneliktir. Aynı denklemden ısrarla neden diye sorduğunuz bu yöntem, “Neden X? Çünkü Y”, “Peki Neden Y, çünkü Z”, “E neden Z? Çünkü T” şeklinde üç aşamalı bir anlam derinleştirme çalışmasıdır.

Sonuç olarak; çekirdeği bulun, insanları çekin, görselleştirin, inandırın ve bağlantı kurun! Viral olmanın 5 altın kuralını unutmayın.

Sevgiler!

Etiketler: